Chronisch zieken steeds verder in de problemen met huidige zorgstelsel

Sinds we in 2006 over zijn gegaan op een nieuw zorgstelsel zijn veel gehandicapten en chronisch zieken steeds verder in de problemen geraakt. Zij worden geconfronteerd met steeds hogere kosten voor zorg. Zorg waar zij simpelweg niet zonder kunnen.

Eigen risico jaar op jaar om hoog

In de eerste jaren van het nieuwe zorgstelsel was er nog sprake van een no-claimkorting. Mensen die weinig of geen gebruik van zorg maakten konden over een jaar maximaal €255 terugkrijgen. Er was veel weerstand tegen deze opzet, omdat deze niet eerlijk zou zijn ten opzichte van chronisch zieken en gehandicapten die nooit in aanmerking zouden komen voor de no-claimkorting. In 2008 werd deze regeling dan ook afgeschaft en werd het eigen risico geïntroduceerd.

In 2008 bedroeg het eigen risico nog €150. De afgelopen jaren is deze telkens verhoogd en in 2016 bedraagt het eigen risico maar liefst €385!!!

De introductie van het eigen risico moest zogenaamd een sociale verandering zijn. Alleen bepaalde extra zorg zou uit het eigen risico betaald worden. Behalve de jaarlijkse verhogingen van het eigen risico werd echter ook telkens de zorg die onder het eigen risico steeds een beetje uitgebreid. Chronisch zieken en gehandicapten die niet zonder medicijnen en/of bijvoorbeeld fysiotherapie kunnen zijn dus flink de sigaar. Naast de almaar hoger wordende premie voor de zorgverzekering mogen zij ook nog eens elk jaar het volledige bedrag aan eigen risico ophoesten. Wat dus ook nog elk jaar hoger wordt.

Toeslagen en andere regelingen

Natuurlijk kunnen gehandicapten en chronisch zieken vaak een beroep doen op zorgtoeslag en andere regelingen. Voor ouderen is hier echter vaak geen touw aan vast te knopen. Bovendien zijn deze regelingen vaak behoorlijk uitgekleed met het afbraakbeleid vanuit Den Haag. Tel daarbij op dat de crisis van de afgelopen jaren mensen aan de onderkant van de samenleving vaak ook hard heeft geraakt en je kunt je voorstellen dat veel mensen met een handicap of chronische ziekte het water aan de lippen staat. Als ze momenteel al niet verzuipen…

Eén positief puntje voor volgend jaar

Zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht voor de zorgverzekering. Dat wil zeggen dat ze verplicht zijn je niet als klant mogen weigeren voor de basisverzekering. Tot dit jaar gold dat echter niet voor aanvullende verzekeringen. Mensen met een chronische aandoening zijn vaan afhankelijk van zorg die niet in het basispakket zit en zijn daarvoor dus aanvullend verzekerd. Voor aanvulllende verzekeringen mochten nieuwe klanten wel geweigerd worden. Het gevolg was dat mensen met een chronische ziekte dus geen mogelijkheid hadden om over te stappen naar een goedkopere zorgverzekeraar.

Dit veranderd in 2016. In 2016 mag voor de meeste aanvullende verzekeringen geen medische selectie meer worden gedaan. Mensen met een chronische aandoening kunnen nu dus wel overstappen naar een andere zorgverzekeraar en wellicht flink besparen op hun zorgverzekering.

(404x gelezen)
Loading...