Misstanden in de zorg

Dit jaar zijn de premies gestegen met zo’n 10%. De verwachting is dat dit volgend jaar zelfs meer dan 10% zal zijn! Ok, meer betalen, dus meer en betere zorg? Ehm, nee. Een kleine opsomming wat er zoal verdwijnt uit het basis zorgpakket:

 • De pil voor vrouwen vanaf 21 jaar
 • Looprekjes, krukken en rollators
 • Tandartskosten vanaf 18 jaar

Daarnaast moet de patient zelf meer gaan betalen uit eigen zak:

 • Eigen bijdrage van minimaal 400 euro per maand bij opname in instelling
 • Hogere eigen bijdrage aan geneesmiddelen

 

Ziekenfonds versus de huidige zorgverzekering

Steeds meer mensen verlangen terug naar de goede oude tijd, de tijd van het ziekenfonds. Dat waren betaalbare premies in combinatie met een uitgebreid zorgpakket. Waarom kon het toen wel en nu niet? Dat heeft diverse oorzaken. Ten eerste de marktwerking in de zorg. Zorgverzekeraars willen winst maken en kunnen besparen op kosten door bijvoorbeeld alleen generieke geneesmiddelen te vergoeden, of u naar een gecontracteerde zorgaanbieder (zoals een specialist) te laten gaan.
Een andere oorzaak is het zogenaamde DBC (Diagnose Behandel Combinatie) systeem. Hier gaat vanalles mis! In een DBC zijn alle soorten behandelingen gestandaardiseerd en per behandeling staat een standaard vergoeding. Probleem is dat dit systeem niet altijd goed aansluit op wat een specialist uitvoert, zodat een specialist iets bijvoorbeeld 2x invoert, of het vult een behandeling in die duurder is (zodat hij meer vergoeding krijgt).
Nog een punt is dat er veel vrijgevestigde specialisten zijn, ofwel, niet in dienst van een ziekenhuis. Zij verdienen meer dan de ‘loonslaven’ en drijven hiermee de zorgkosten ook op. Er gaan overigens stemmen op om alle specialisten te contracteren, iets waar ze zelf heftig tegen zijn. Lees ook: Loon medisch specialist?

Wat wij van zorgprotest ook frapant vinden, zijn de lonen die ziekenhuis- en zorginstellingbestuurders zichzelf toeschuiven. Bedragen tussen de 200 en 700 duizend euro per jaar. Ons belastinggeld! Dit terwijl de zorg in Nederland verschraalt en waarbij het loon van onze Minister President verbleekt! Hoezo ‘Balkenende norm’? Waarom zou een bestuurder van een zorginstelling of ziekenhuis veel meer moeten verdienen dan de Minister President, die toch de verantwoordelijkheid draagt voor het hele land! Ik weet het niet, u?

Lees ook:

Bent u oververzekerd?

Overdreven luxe

Verwaarlozing ouderen

Deel uw mening

Natuurlijk gaat er veel meer mis dan wij van ZorgProtest hier hebben vermeld. Heeft u nog toevoegingen, deel ze met ons door hieronder een bericht achter te laten.

(686x gelezen)
 • marco

  Als ik niet oplet dan krijg ik slechts kleine hoeveelheden medicijnen mee van mijn apotheker. Ook is het gebeurd dat ik bij een aantal de volgende dag voor het restantje moet terugkomen. En elke keer wordt er een uitleg of servicebedrag in rekening gebracht. Terwijl dat ik een ‘chronische gebruiker’ ben. Alleen zijn dit goedkope medicijnen. En het bedrag naar de apotheker vormt zo een substantieel deel van mijn rekening. Het totaal bedrag blijft nog binnen mijn jaarlijks eigen risico. Dus ik betaal dit zelf. Ik heb al een verklaring van mijn verzekeraar gevraagd en gekregen dat ze geen bezwaar hebben tegen een halfjaarvoorraad. Maar ik moet elke keer op mijn hoede zijn.

 • vince71

  Ik loop al jaren met een ernstige abnormaliteit aan mijn hand veroorzaakt door malafide lieden toen ik mij probeerde te verdedigen,. hierdoor heb ik al jaren dag en nacht stress van. Ik word niet verder geholpen met mijn hand, pees klachten in Eindhoven. In het maxima ziekenhuis werden mijn klachten niet serieus genomen,. In het Sint Anna ziekenhuis werd ik ook niet verder geholpen, dezelfde arts zie ik daar die bij het maxima ziekenhuis werkt,. Ik ben ook naar de expert clinic geweest, waarom heeft dokter de boer mij niet verder geholpen met mijn hand klachten ? Op de echographie was duidelijk te zien dat er iets aan de hand is. Ik heb ook nog steeds pijn aan mijn enkel en een druk op mijn enkel als ik slaap,. Ik heb nu ook een paar jaar problemen aan mijn hart pulse die te hoog is. Alleen Mijn bloeddruk is beter geworden door de pillen die de dokter mij heeft voorgeschreven. In mijn mening zijn mijn hooge bloeddruk en mijn hooge pulse te wijten aan het feit dat mijn klachten nog steeds niet zijn verholpen in het ziekenhuis ! Wel gemakelijk om pillen voor te schrijven zonder dat het echt probleem aan mijn hand en voet zijn verholpens. Did is werkelijk schandalig wat ik hier in Eindhoven meemaak. Is er iemand die mij verder kan helpen inplaats van mijn verder achter te stellen en op te jagen zoals dokter de kort zo mooi formuleerde in zijn brief,. ? Ik heb nooit gezondheidsproblemen gehad in het verleden, in 2006 begonnen de problemen hier in Eindhoven,. Ik werd zelfs niet eens geloofd dat ik een BSN nummer had terwijl ik die wel heb,. Excuse me my Dutch but I’m French speaking and I don’t have Germanoide blood,.

Loading...