Loon medisch specialist?

Op 1 juli 2010 verzamelden 800 specialisten zich voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Hier trokken ze hun witte doktersjas uit en wilden zo symboliseren dat ze door de minister van Volksgezondheid werden ‘uitgekleed’. Hmm, laten we alles eerst eens even in perspectief plaatsen.

  • Wat verdient een leerkracht (35) op een basisschool? Ongeveer 36.000 euro.
  • Wat verdient een verpleegster (HBO) van dezelfde leeftijd? Ongeveer 34.000 euro.
  • Wat verdient een zelfstandig medisch specialist van 35? Gemiddeld 250.000 euro…Ofwel, een kwart miljoen! Per jaar!

Tegen dit licht gaan we de huidige zorgsituatie in Nederland eens plaatsen. Vanaf 1 januari 2011 worden rollators voor mensen die slecht ter been zijn niet meer vergoed, de pil verdwijnt uit het basispakket en zo ook de tandartsenzorg voor jongeren, geldgebrek is de oorzaak. Heel Nederland betaalt volgend jaar gemiddeld 10% meer zorgpremie, terwijl we er steeds minder voor terug krijgen! Ook op tv vliegen de reportages je om de oren over misstanden in verpleeghuizen, te weinig en overwerkt zorgpersoneel, te weinig aandacht voor ouderen, te weinig douchebeurten en mensonterende situaties in ons rijke Nederland. Allemaal schrijnende gevallen veroorzaakt door wederom….geldgebrek.

Geldgebrek is eigenlijk een mythe, er is meer dan genoeg geld! Alleen gaat een te groot deel naar een te kleine groep. Dan hebben we het niet alleen over medisch specialisten, maar ook over zorgbestuurders en ziekenhuis directeuren. Waarom is de welbekende Balkenende norm nog niet doorgevoerd in de zorg? Waarom zou een medisch specialist of zorgbestuurder meer moeten verdienen dan de man die de verantwoordelijkheid heeft over een heel land? 150.000 euro per jaar is nog steeds een erg mooi inkomen, nog steeds 5x modaal, waarom is dat niet genoeg? Ons zorgstelsel kraakt en lijdt onder de huidige situatie…

Deel uw mening

Natuurlijk gaat er veel meer mis dan wij van ZorgProtest hier hebben vermeld. Heeft u nog toevoegingen, deel ze met ons door hieronder een bericht achter te laten.

(545x gelezen)
Loading...