We hebben de jaarlijkse verhoging van de zorgpremies deels aan onszelf te danken

doctor-punchedIn 2006 ging het oude, vertrouwde Ziekenfonds tegen de vlakte en kwam de verplichte basisverzekering met de mogelijkheid om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Eén van de gedachten achter deze wijziging was dat zorgkosten beteugeld konden worden door concurrentie tussen zorgverzekeraars.

Een voorwaarde hiervoor was wel dat de Nederlanders zelf kritisch naar hun zorgverzekering zouden kijken en niet als makke lammetjes tot het einde der tijden bij dezelfde zorgverzekeraar zouden blijven zitten.

Bijna 70% van de mensen is nog altijd bij dezelfde zorgverzekeraar als in 2006

Helaas werkt het dus niet zo. Iedereen klaagt steen en been over de stijgende kosten, maar één keer in het jaar een half uur de tijd nemen om te kijken of je geld kan besparen door over te stappen naar een andere zorgverzekering is voor de meeste mensen teveel moeite.

Bijna 70% van de mensen zit nog bij dezelfde zorgverzekeraar als in 2006. De zorgverzekeraars wrijven zich in hun handen. Ze maken mooie winsten en hoeven geen moeite te doen om efficiënter en goedkoper te werken. De klanten blijven toch wel.

2 miljard aan winst voor de zorgverzekeraars

In 2014 maakten de zorgverzekeraars naar schatting 2 miljard winst. Achmea en VGZ gingen hierbij aan kop met elk ruim 500 miljoen. Ongeveer €175 per verzekerde! Je kan het de zorgverzekeraars kwalijk nemen, maar kijk eens naar jezelf. Wat doe jij als je makkelijk geld kunt verdienen? Er is ruimte genoeg om de premies te verlagen. Niet alleen door in de winst te snijden, maar ook door efficïenter en goedkoper te werken. Denk bijvoorbeeld eens aan de overdreven luxe kantoorgebouwen van verschillende verzekeraars.

Er is dus ruimte genoeg om de premies te verlagen, maar dat zullen we toch echt zelf af moeten dwingen. De meeste mensen zullen makkelijk honderden euro’s per jaar op hun zorgverzekering kunnen besparen door eens in het jaar de zorgverzekeringsvergelijker te gebruiken en over te stappen indien je geld kunt besparen. Je oude zorgverzekering wordt in de meeste gevallen automatisch opgezegd.

Overstappen is dus een kwestie van:

    • De zorgverzekeringsvergelijker doorlopen;
    • Je gegevens invullen bij de zorgverzekeraar van je keuze;
    • De polis die je een paar dagen later per post zult ontvangen ondertekend terugsturen

 

Misschien kost dit je alles bij elkaar 15 minuten. Als je deze moeite niet neemt heb je eigenlijk ook het recht niet om te klagen over de stijgende premies. We hebben het voor een deel zelf in de hand en daar moeten we gebruik van maken. Klik op de knop hieronder om naar de vergelijker te gaan:

(102x gelezen)
Loading...