Wederom uitgekleed, het basispakket voor zorgverzekering 2013

Nu net bekend is geworden dat het eigen risico definitief stijgt naar 350 euro voor de zorgverzekering van 2013, horen we tevens dat het basispakket verder wordt uitgekleed. Het hele zorgstelsel bevindt zich op een hellend vlak, de vraag is wanneer we echt in de afgrond vallen…

Basispakket zorgverzekering 2013 verder uitgekleed

Hieronder een opsomming van wat er tot nu toe bekend is over de veranderingen in het basispakket van 2013, dit naar aanleiding van het uitgelekte Lenteakkoord.

Rollator

Waar onze oudjes tot vorig jaar nog konden rekenen op een rollator, verdwijnt deze volledig uit het basispakket. Nu zal dit niet voor iedereen evenveel problemen geven, maar een behoorlijk deel van de senioren krijgen al jaar na jaar extra (zorg) kosten over zich heen. De vraag is in hoeverre minimum inkomens dit ook nog kunnen betalen.

Hoortoestellen

Was er eerst nog sprake van een eigen bijdrage van 25% voor hoortoestellen, uit het definitieve Lenteakkoord van de Kunduz coalitie blijkt dat hoortoestellen volledig  verdwijnen uit het basispakket van de zorgverzekering 2013.

Versobering basispakket gaat ellende en levens kosten

Om aan te geven welke gevolgen de versobering van het basispakket kan hebben nemen we de maagzuurremmers. In 2012 verdween de vergoeding hiervoor uit het basispakket. Uit onderzoek van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) blijkt dat veel mensen (vooral ouderen) dit niet kunnen of willen betalen. De uitgifte van maagzuurremmers is gekelderd met 30%. Ofwel, steeds meer ouderen lopen het risico op een maagbloeding.

Gaan we straks ook zien dat ouderen die geen rollator kunnen kopen vaker vallen en heupfracturen oplopen? (Met alle ellende en kosten vandien)? Keer op keer blijkt dat als mensen het niet kunnen betalen, de gezondheid er het eerste onder gaat lijden.

Een hele slechte ontwikkeling waarvan het einde nog niet in zicht is.

 

 

(72x gelezen)
Loading...