Ziekenhuis besturen hoeven niet in te leveren tijdens crisis

Terwijl de hele Nederlandse economie zucht en kraakt onder de alsmaar verslechterende economie, lijkt de crisis mooi voorbij de ziekenhuis besturen en medisch specialisten te waaien. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft de keiharde eis gesteld dat ziekenhuiskosten niet boven de 2,5% mogen stijgen.

De ziekenhuizen denken daar anders over, ze zeggen te streven naar een omzet groei van zeker 10%, andere willen zelfs 20%. De zorgverzekeraars die voor 1 april contracten afgesloten moeten hebben met de ziekenhuizen, zitten met de handen in het haar.

Miljarden extra budget

Terwijl het ene pakket bezuinigingen meteen wordt opgevolgd door de andere, vragen de ziekenhuizen eventjes om miljarden extra. De zorgvraag wordt groter door de vergrijzing van de baby-boomers, maar dit kan niet alles verklaren.

Ziekenhuizen willen zich indekken

Een andere verklaring voor de grotere budget vraag is dat ziekenhuizen een buffer willen hebben, mochten ze over de 2,5% zorgkosten stijging komen. De minister zal dan ingrijpen en de ziekenhuizen korten. Alle ziekenhuizen zullen dan een bepaald percentage moeten inleveren en hoe meer je aan het begin hebt binnengesleept, hoe meer je aan het eind relatief overhoudt.

Verzekeraars hebben geen besluit macht

Minister Schippers heeft de zorgverzekeraars meer macht gegeven. Ze mogen onderhandelen over de zorginkoop en budgetten, maar uiteindelijk zijn het de ziekenhuis besturen die beslissen. Zo schiet het natuurlijk niet op.

Niemand mag weten wat de zorg kost

Iets waar iedere patient vast weleens tegenaan gelopen is. Je krijgt een behandeling in het ziekenhuis, maar bij navraag aan de lieve verpleegster of medisch specialist wat dit geintje nou eigenlijk kost, krijg je verbaasde blikken toegeworpen. “U bent toch verzekerd?” is vaak de repliek. Jawel, meneer de specialist, ik ben verzekerd, maar wat kost deze behandeling?

Het is toch eigenlijk van de zotte dat er niet gewoon, net als bij elk product wat je tegenwoordig koopt een duidelijk prijskaartje zit, zonder verborgen kosten? Wat dat betreft is de zorg het enige overgebleven heilige huisje in Nederland en er gaat verschrikkelijk veel geld naartoe. Dankzij deze status kunnen ziekenhuis bestuurders en medisch specialisten makkelijk een half miljoen euro per jaar opstrijken.

Als dit zo door blijft gaan blijven de zorgpremies gewoon hard doorstijgen, jaar na jaar.

Bron: Wegwijs 2 maart 2012

ZorgAlert

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten van Zorgprotest? Schrijf u dan in voor ZorgAlert.

(41x gelezen)
Loading...