Ziekenhuizen worden steeds rijker…

Een opmerkelijke conclusie van het accountants kantoor Deloitte, ziekenhuizen worden steeds rijker.

Vermogen

Het totale vermogen van de ziekenhuizen is in 2011 toegenomen met maar liefst 400 miljoen euro. Opmerkelijk, daar dit tegelijk gepaard ging met een fikse overheidsbezuiniging op ziekenhuizen van 380 miljoen euro. Netto kan je dus spreken dat ziekenhuizen in 2011 eigenlijk 780 miljoen hebben ‘verdiend’.

Hoe dit kan?

Volgens Deloitte zijn ziekenhuizen efficiënter gaan werken, nam de arbeidsproductiviteit toe en is er flink bespaard op de kosten. Ze moeten wel, want de toekomst is uiterst onzeker. Zorgverzekeraars trekken zich terug als financierder en daarom moeten ziekenhuizen tegenwoordig bij de bank aankloppen voor investeringen en leningen. Je ziet dan ook dat leningen flink zijn toegenomen in 2012, zeker 3 miljard euro tegenover 1,41 miljard in 2011.

Gevolgen?

Op zich is het natuurlijk een goede zaak dat ziekenhuizen flink zijn gaan besparen op de kosten en hogere efficientie nastreven. Maar de vraag is, waar wordt op bespaard? Zorgprotest denkt niet op de lonen van topbestuurders en hogere managerslagen, maar gewoon weer bij de weerloze groep die geen kant op kan, de verpleegsters en lager kader. Nu al hoor en zie je dat de werkdruk erg hoog is. De vraag is wat er gaat gebeuren als de leningen van de ziekenhuizen afbetaald moeten worden…

Daarnaast, hoevaak komt het niet voor dat patienten een totale behandeltijd hebben van nog geen 15 minuten en een rekening voorbij zien komen van 300 a 400 euro? Zolang aan dit soort misstanden geen einde komt, blijven de zorgkosten stijgen.

 

(41x gelezen)
Loading...