Zorgpremie bereikt kritische grens in 2013

We lijken er niet aan te gaan ontkomen, de basispremie voor ziektekosten gaat voor iedereen flink omhoog in 2013. Er wordt een percentage genoemd van 10%, wat neer zou komen op ongeveer 100 euro premiestijging. Helaas blijft het daar niet bij.

Eigen risico stijgt ook

Of dit al niet genoeg is, gaat het eigen risico ook nog eens omhoog van 220 euro in 2012, naar 350 euro in 2013.

Voor mensen die met enige regelmaat zorg gebruiken, bedraagt de lastenverzwaring in 2013 dus al minimaal 100 + 130 = 230 euro.

Waarom wordt de basispremie duurder?

Als hoofdreden wordt aangegeven dat de zogenaamde rekenpremie stijgt met 104 euro. Dit is het bedrag wat zorgverzekeraars minimaal nodig hebben om de basisverzekering te kunnen dekken.

Dat de rekenpremie stijgt is een direct gevolg van het overhevelen van kosten die eerst door de overheid werden betaald, nu naar de zorgverzekeraars gaan. Twee voorbeelden: de kosten voor revaliderende ouderen en de opleiding tot verpleegkundige.

Dat dit gebeurd is weer een gevolg van het Lenteakkoord. Met deze kunstgreep daalt het overheidstekort, maar komt de rekening direct op het bordje van de burger. Verkapte belastingen? Alleen niet bepaald sociaal, want vooral de minima en middeninkomens gaan dit hard voelen.

Gevolgen kosten stijging?

Zorgprotest denkt dat als gevolg van deze kostenstijgingen steeds meer mensen hun zorgpremies niet meer op kunnen hoesten en hiermee een extra ‘kostenpost’ zullen vormen voor de zorgverzekeraars. Immers, iemand die medische behandeling nodig heeft moet geholpen worden, of deze nu wel of niet verzekerd is. Dit betekent weer dat steeds minder mensen, steeds meer moeten betalen, waardoor we in een vicieuze cirkel komen.

Zorgprotest vindt dat dit probleem bij de basis aangepakt moet worden, voor nu en toekomstige generaties, anders loopt het helemaal uit de klauwen. Dus, kritisch kijken waar bespaard kan worden in de zorg, management salarissen wat omlaag en sowieso zorgbestuurders niet meer laten verdienen dan de Balkenende norm.

Samen kunnen we een signaal afgeven aan de politiek dat het anders moet in de zorg! Steun ons initiatief en  teken de petitie! en/of like ons op  Facebook. Dank u wel!

 

 

(36x gelezen)
Loading...