Zorgverzekering 2016 – Wat gaat er veranderen?

Natuurlijk moeten er in 2016 weer dingen veranderd worden in de zorgwet. En natuurlijk wordt de basisverzekering weer duurder en gaat het eigen risico ook weer omhoog. Wil je weten wat er veranderd en hoe je misschien toch honderden euro’s per jaar kunt besparen? Lees dan snel verder.

Wat vergoedt de basisverzekering?

Onze Nederlandse Rijksoverheid beslist ieder jaar wat er zoal in de basisverzekering moet zitten. Elk jaar worden er dan ook weer wijzigingen doorgevoerd. Zo ook voor 2016. Wat zijn de vergoedingen voor de basisverzekering 2016? De volgende zorg wordt o.a. vergoedt:

  • Vergoedingen voor bezoek aan de huisarts
  • Ziekenhuiskosten: het ziekenhuisverblijf zelf, vervoer daar naartoe met ambulance, de kosten voor behandeling door medische specialisten
  • Voor jongeren onder 8 jaar: Tandartskosten
  • Kraamzorg alsmede verloskundige hulp
  • Tot 18 jaar: Fysiotherapie. Ook voor mensen met chronische aandoeningen
  • Alle geneesmiddelen
  • Psychologische hulp (denk aan GGZ)
  • Wijkverpleging of verzorging

Aanvullende verzekering afsluiten 2016

Wil je echter meer vergoedingen ontvangen voor zorg die niet vanuit het basispakket vergoedt wordt? Sluit dan een aanvullende verzekering af. Het is mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten voor speciale zorg of behandelingen. Maak gebruik van een zorgvergelijker om erachter te komen welke aanvullende verzekering je specifiek kan afsluiten. Bijvoorbeeld voor tandartszorg, fysiotherapie of medische zorg in het buitenland.

Zorgpremie stijgt opnieuw

De overheid is degene die ieder jaar berekend hoeveel de zorgpremie nominaal kan stijgen. We noemen de zorgpremie in dezen ook wel de rekenpremie en dit is een indicatie voor de verzekeraars. Zij bepalen uiteindelijk zelf de stijging van de zorgpremie. De uitkomst van de berekening van de rekenpremie is in 2016 7 euro per maand. De meeste zorgverzekeraars houden zich aan deze stijging.

Wijzigingen zorgverzekering 2016

Er zijn diverse wijzigingen voor het basispakket zorgverzekering 2016 doorgevoerd. Deze zijn al even bekend maar toch willen we die nog even met jou bespreken. Zo wordt de premie voor de zorgverzekering in 2016 iets hoger dan in het voorgaande jaar. De stijging is gemiddeld 7 euro bij de verzekeraars. Tevens wordt het eigen risico van 350 euro verhoogt naar 375 euro. Het maximaal vrijwillig eigen risico komt op 875 euro te staan. Dit zijn de belangrijkste veranderen. Daar tegenover staat ook dat de zorgtoeslag meestijgt met de premie-inflatie. Mensen met lagere inkomens hoeven zich dus geen zorgen te maken dat de zorg voor hen onbetaalbaar wordt. Wat de inhoud en vergoedingen van(uit) het basispakket betreft worden voor 2016 de volgende veranderingen doorgevoerd.

Wijziging inhoud basispakket 2016

De inhoud van het basispakket verandert op een aantal punten. Iedereen heeft recht op vergoedingen vanuit dit basispakket. In ieder geval wordt er niets uit het pakket gehaald, wel toegevoegd. Zo wordt de eigen bijdrage voor gehoortoestellen voor kinderen (kinderen onder achttien jaar) afgeschaft. Hoortoestellen krijgen deze kinderen dus direct vergoed van de verzekeraar. Ook een toevoeging is dat de sportarts onderdeel wordt van het basispakket zorgverzekeringen. Een andere verandering is de voorwaardelijke toelating van de PTED behandeling. Voor deze behandeling wordt gekozen indien sprake is van het lumbosacraal radiculair syndroom bij lumbale hernia. Ook toegelaten is AFT. Dit is een Autologe Vet Transplantatie bij een borstreconstructie na bijvoorbeeld een borstamputatie.

Inkomensafhankelijke bijdrage voor ZZP-ers stijgt

Een verandering die er logischerwijs al zal aan te komen is de stijging van de zorgtoeslag. Zorgtoeslag wordt verstrekt aan de lagere inkomens. Deze stijgt dus mee met de premie. Tevens zal de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringwet dalen. Voor ZZP’ers stijgt deze echter. Ouderen en pgb’ers profiteren. Want zij kunnen meer vergoeding tegemoet zien vanuit het basispakket.

Met hoeveel stijgt de zorgtoeslag?

In 2016 stijgt de toeslag met gemiddeld 71 euro. Deze stijging geldt voor alleenstaanden. Het dient ter compensatie van de lichte stijging van de zorgpremie. Alleen mensen met een lager inkomen hebben hier recht op. Per maand kan maximaal 84 euro aan zorgtoeslag worden verstrekt voor de laagste inkomens van eenpersoonshuishoudens. Per inkomensgroep bepaald de belastingdienst wat de toeslagen zijn. Ga naar Toeslagen.nl voor meer informatie en bereken direct wat jouw toeslag voor 2016 is.

Eigen risico ook opnieuw hoger

In 2015 was het wettelijk verplichte eigen risico voor de basisverzekering nog 375 euro. Komend jaar, 2016, stijgt dit naar 385 euro. Het eigen risico voor verzekerden is ingesteld om de kosten in de zorg te drukken en te voorkomen dat mensen met allerlei onbetekende kwaaltjes hulp zoeken. Voor de meeste medische zorg zal dan ook eerst betaald moeten worden, totdat het eigen risico voor één jaar verbruikt is. Pas daarna heeft de verzekerde recht op een vergoeding vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Echter geldt dit niet voor bijvoorbeeld huisartsbezoek.

Zo min mogelijk betalen voor zorgverzekering 2016

Wil je zo min mogelijk betalen voor je zorgverzekering? Natuurlijk kan je dan je eigen risico ophogen tot maximaal €885. Helaas is dat niet voor iedereen een goed idee. Doe dit alleen als je nauwelijks gebruikt maakt van zorg en verwacht dat dat in 2016 ook zo zal zijn. Zeker weten doe je dit natuurlijk nooit. Verhoog je eigen risico alleen als je in staat bent om eventuele tegenvallers op te kunnen vangen. In de Zorgverzekering Vergelijker kan je zien wat je met een hoger eigen risico kunt besparen.

Honderden euro’s per jaar besparen op je zorgverzekering?

Ook als een verhoging van het eigen risico geen optie voor je is kun je toch vaak honderden euro’s per jaar besparen. Zit jij, net als veel anderen, al jaren bij dezelfde zorgverzkeraar? Grote kans dat je heel veel kunt besparen met een overstap naar een andere zorgverzering. Vergelijk en stap eenvoudig over*
*De oude zorgverzekering wordt door de nieuwe verzekeraar opgezegd.

(194x gelezen)
Loading...