Stijging zorgpremie hoger dan verwacht: Hoe kan het?

Stijging zorgpremie hoger dan verwacht: Hoe kan dat?

De zorgpremie zou bijna niet stijgen, en er zou ‘meer en betere zorg’ beschikbaar komen. Dat beloofde minister Schippers van Volksgezondheid op Prinsjesdag. Een week later blijkt de zorgpremie flink omhoog te gaan. Hoe kan dat?

Elk jaar wordt gespannen gekeken naar wat zorgverzekeraar DSW gaat doen. Deze relatief kleine zorgverzekeraar maakt traditioneel als eerste de daadwerkelijke kosten van de premie voor volgend jaar bekend. DSW heeft een flink hogere stijging van de zorgpremie van het kabinet had ”beloofd”.

Kosten vallen tegen

DSW kwam vandaag met die cijfers. Die vielen niet mee. De maandpremie kent een stijging van 9,25 euro. Dit hoeft niet per se te betekenen dat de premie bij alle zorgverzekeraars zo hard omhoog gaat, maar uit voorgaande jaren is gebleken dat de prijzen bij DSW meestal gemiddeld stijgen. De verwachting is nu dus dat de premie ook bij andere zorgverzekeraars meer zal stijgen.

Een flinke tegenvaller. Minister Schippers gaat niet over de hoogte van de premie. Dat bepalen zorgverzekeraars zelf. Wel maakt de minister elk jaar een schatting. Dit jaar ging Schippers ervan uit dat we gemiddeld 3,50 euro per maand meer zouden gaan betalen voor de zorgpremie.

Wat ging er mis?

De prijs van DSW is dus ruim twee keer meer dan minister Schippers had gezegd. Waar is dat dan misgegaan? Volgens DSW-directeur Chris Oomen was de schatting van Schippers niet reëel. Hij zei begin deze maand al dat DSW de prijs wel verder moest verhogen. Verzekeraars moeten van de minister volgend jaar namelijk meer vergoeden.

Dat is de ‘meer en betere’ zorg die Schippers beloofde. Het basispakket wordt uitgebreid. Een bovenooglidcorrectie zit vanaf 2017 in het basispakket als die medisch noodzakelijk is. Ook bijvoorbeeld het plaatsen van een borstprothese bij vrouwen zonder borstgroei en fysiotherapie bij etalagebenen komen in het basispakket.

Meer zorg voor hetzelfde geld?

Het probleem zit in de vraag wie er voor die ‘meer en betere zorg’ gaat betalen. Minister Schippers vindt dat de zorgverzekeraars zelf de portemonnee moeten trekken om de prijs voor hun klanten te drukken. Zij zegt: de zorgverzekeraars hebben geld op de bank, laat ze dat maar gebruiken. Het ministerie gaat ervan uit dat de zorgverzekeraars daarvoor 2 miljard uittrekken.

De zorgverzekeraars zien dat anders. Zorgverzekeraars Nederland zet ‘vraagtekens bij de veronderstelling van Schippers’. Volgens DSW is het niet mogelijk: de directeur zegt dat ze de afgelopen jaren al zoveel hebben gedaan dat de ‘bodem nu bereikt’ is. De zorgverzekeraar is ook gebonden aan de regels van De Nederlandsche Bank: er moet geld op de bank staan voor als het later financieel minder gaat. Volgens het ministerie is de reserve daarvoor groot genoeg, volgens DSW niet.

Te optimistisch?

Mede door de schatting van Schippers kon het kabinet op Prinsjesdag zeggen dat bijna niemand er volgend jaar op achteruit gaat. Was Schippers te optimistisch? De oppositie wil er nu opheldering over. Zo wil Pia Dijkstra van D66 weten hoe de minister tot haar schatting is gekomen.

Schippers reageert vandaag niet, heeft ze al laten weten. Ze zal pas wat van zich laten horen als alle premies voor volgend jaar bekend zijn.

Bron: RTL Nieuws
(264x gelezen)
Loading...