Zorgpremie 2017 stijgt meer dan berekening Rijksoverheid

Zorgpremie 2017 stijgt meer dan berekening Rijksoverheid

De zorgpremie stijgt in 2017 met 3,50 euro per maand, volgens een berekening van de Rijksoverheid. Echter om dit mogelijk te maken, moeten zorgverzekeraars om en nabij de 2 miljard euro van hun reserves gaan inzetten.  De vraag is alleen of verzekeraars hun winst opnieuw willen gaan inzetten om de premie ‘laag’ te houden voor hun verzekerden.

Dat stelt de brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) daags na Prinsjesdag aan NOS.

Reserves

In de afgelopen jaren hebben zorgverzekeraars al miljarden euro’s besteed uit de reserves om de premie van de zorgverzekering enigszins betaalbaar te houden. Ook die buffer lijkt langzaam op te raken. Zo liet topman van verzekeraar DSW – Chris Oomen – al eerder optekenen dat hij niet uitkomt met de raming van het kabinet. Volgens Oomen beginnen de reserves echt op te raken en wordt in 2017 het basispakket ook uitgebreid, waarvoor extra geld gereserveerd moet worden.

Zorgverzekeraars zijn ook verplicht om reserves aan te houden, om altijd bij te kunnen springen in geval van onvoorziene zorgkosten. ZN stelt dat de inzet van reserves niet oneindig is en dat het geen lange termijn oplossing is.

Schatting

Nu Prinsjesdag is geweest en de plannen voor de zorg in 2017 bekend zijn gemaakt, is het wachten op de premies van de zorgverzekeraars. Uiteindelijk is de berekening van de Rijksoverheid een schatting en bepalen de verzekeraars zelf de exacte hoogte van de zorgpremie. Zij hebben tot uiterlijk 19 november om dit te doen. DSW zal hoogstwaarschijnlijk – net als voorgaande jaren – een week na Prinsjesdag de premie voor 2017 bekend gaan maken. Dit zal een goede indicatie zijn voor wat de overige aanbieders gaan doen.

De wijzigingen van de zorgverzekering voor 2017 zijn bekend gemaakt door het kabinet. Wat verandert er aan de zorgpremie, eigen risico en zorgtoeslag?

Aan de hand van de premies, wordt ook de definitieve hoogte van de zorgtoeslag berekend door de overheid. Zoals nu bekend is stijgt de zorgtoeslag met 1 a 3 euro per maand voor de laagste inkomens om de premiestijging te compenseren.

Eigen risico

ZN heeft ook een standpunt ingenomen over het veelbesproken eigen risico van de zorgverzekering. Zij zijn van mening dat 385 euro (zoals volgend jaar weer het geval is) echt het maximum is. Een verdere verhoging zou vooral chronisch zieken treffen. Zorgverzekeraars zijn van mening – net als veel politieke partijen – dat het eigen risico juist omlaag moet gaan, omdat het anders de solidariteit van het Nederlandse zorgstelsel aantast.

De SP wil helemaal af van het eigen risico. Echter zou dat betekenen dat de zorgpremie voor iedereen omhoog zou gaan met 285 (!) euro per jaar. Dit is echter alsnog voordeliger dan het huidig eigen risico systeem dat veel duurder is.

Voor meer informatie omtrent de actie van SP ga je naar: www.nationaalzorgfonds.nl

 

(208x gelezen)
Loading...